Begeleiding
Rouw is een natuurlijk veranderproces wat om vertraging en aanpassing vraagt. Afscheid nemen van iemand of iets wat je dierbaar is en wennen aan deze nieuwe situatie, kan enorm moeilijk zijn en veel voeten in de aarde hebben. Gelukkig zijn we van nature veerkrachtig en in veel gevallen vinden mensen zelf hun weg in het landschap van rouw. Dit geldt echter niet voor iedereen en ook niet voor iedere verliessituatie: in sommige gevallen is de impact van verlies te groot en is er professionele ondersteuning nodig in het leren omgaan met (de gevolgen van) het verlies.
Hoe we gehecht zijn en wat we op jonge leeftijd van onze omgeving hebben meegekregen over het omgaan met en het uiten van emoties, is van grote invloed op hoe wij verlies en rouw ervaren en de uitwerking die dit heeft op onze levens(loop). De impact van een ingrijpende verlieservaring kan levens ontwrichten en te groot voelen om te (ver)dragen. In dit geval kan rouw- en verliesbegeleiding helpend zijn.
De volgende omstandigheden kunnen de rouw belemmeren en maken dat verlies nog zwaarder kan wegen:
• Er is sprake van gestapeld verlies: je hebt in een (relatief) korte periode meerdere verliezen meegemaakt
• Een recent verlies raakt aan eerder verlies of een oud (verlies)trauma
• Er is sprake van levend verlies (bijv. in het geval van NAH of dementie)
• Er spelen ook op andere levensgebieden problemen die stress en zorgen geven
• Je hebt niet (op een voor jou) goede manier afscheid kunnen nemen van je dierbare
• Het betreft het overlijden van een jong iemand of iemand die door geweld om het leven is gekomen
• Je gaat gebukt onder schuldgevoelens
• Een verborgen verlies (bijvoorbeeld het overlijden van iemand waarmee je een geheime relatie had) waardoor je je verdriet niet met anderen kunt delen
Wat kun je verwachten van mij als rouw- en verliesbegeleider?
Een ervaren rouw- en verliesbegeleider biedt je naast een luisterend oor, ook ruimte om in een veilige setting samen naar jouw verlieservaring te kijken, de rouw aan te gaan (te doorleven) en de gevolgen hiervan beter te leren begrijpen. Verlies brengt onvermijdelijk verandering met zich mee en dit roept vaak een breed scala aan rouwreacties op. Ik als rouwbegeleider ondersteun jou bij het omgaan met en uiten van je emoties, in woord én beeld.
Door mijn ruime ervaring in de hulpverlening ben ik bedreven in het voeren van persoonlijke gesprekken over moeilijke onderwerpen en kan ik met aandacht en compassie present zijn (en blijven) wanneer de cliënt het zwaar heeft. Daarnaast maak ik in de rouwbegeleiding o.a. gebruik van de KDC-methodiek als middel voor zelfexpressie en het onderzoeken van je innerlijke wereld. De afkorting KDC staat voor Kunstzinnig Dynamisch Coachen en dit is een ervaringsgerichte methodiek die gebruik maakt van creatief beeldend-, lichaams- en stemwerk om tot inzichten en verandering te komen. In de praktijk betekent dit dat ik verschillende werkvormen en oefeningen inzet die helpen om
intuï
tief uiting te geven aan wat er vanbinnen bij jou speelt.
Hoe je reageert op verlies en wat dit innerlijk bij jou teweeg brengt, is voor iedereen verschillend. Je bent in mijn praktijk welkom met wie je bent en met alles wat er is. Ik ondersteun je bij het aangaan van je rouwproces en help je met het hervinden van nieuwe betekenis in je leven. Rouw is niet iets wat je passief ondergaat maar een intensief veranderproces wat hard werken is. Hoewel je dit dus zelf zal moeten doen, hoef je dit niet alleen te doen. Ik sta je graag bij in mijn praktijk Het Zeeuwse Verliesatelier.